A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

НЕ ПАЛІТЬ ЛИСТЯ І СМІТТЯ – ЦЕ ВИКЛИКАЄ РАК У ЛЮДЕЙ ТА ШКОДИТЬ ДОВКІЛЛЮ

Дата: 18.10.2018 22:49
Кількість переглядів: 2074

Спалювання опалого листя та сухих рослинних залишків  – звична справа для господарів весною й восени.

Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але, на превеликий жаль, люди рідко звертають на це увагу.

Листя, трава за весну-літо втягують в себе різні хімічні сполуки. При спаленні вони вивільняються і виділяють бензопірен, який провокує рак. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Вихід є. Траву та листя можна збирати у компостних ямах, а навесні цей перегній використовувати як добрива, твердять екологи .

Додаткова проблема полягає ще й  в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнюючий димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до екологічної шкоди. При спалюванні трави на присадибних ділянках покосах, виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю,  спалюючи листя, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

Пам’ятайте, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь